Hargitai Henrik

Volt időszak, mikor kényszerűségből rengeteg dolgot kellett használt, bontott, maradék anyagból, esetleg hulladékból létrehoznom. Ez mindamellett, hogy érdekes és kreatív tud lenni, annyira fárasztó és esetenként idegőrlő is. Sok esetben versenyfutás volt az idővel, ezáltal stresszes is. A végeredménnyel pedig nem mindig voltam elégedett. Akkor nagyon irigyelltem azokat, akik kitalálnak valamit, megveszik a hozzávaló anyagot és létrehozzák amit megterveztek.

Ma már nincs így. Ma már én érzem magamat irigylésre méltónak, hogy új funkciót, új életet adhatok kidobott, vagy kidobásra szánt faanyagoknak, konzervesdobozoknak, különböző fémhulladékoknak. Arról nem is beszélve, hogy élvezem is. És ha másoknak is tetszik, akkor az pedig a legnagyobb öröm. – Hargitai Henrik

Nagyrészt minden termékből csak egy darab készül, mindegyik sorszámozott és Wood Idea Project logóval ellátott. Az utánrendelhető termékeket külön jelöljük.

Egyedi kéréseket, megrendeléseket is szívesen veszünk, a saját technológiánk figyelembe vételével.

Ötletek fára, fémre hangszerelve

Széles Nóra interjúja

Rusztikus, férfias, nyers felületek lágy szimbólumokkal – Hargitai Henrik egyedi lakásdekorációi, faliképei saját ötletei alapján születnek, izgalmas színfoltjai a vintage, a minimál enteriőröknek.

Hargitai Henrik Szolnokot és a vendéglátóipart hátrahagyva költözött a Tisza mellől a Duna partjára, Szentendrére. Lehet, hogy a hely szelleme is segítette az új ötletet, hogy más irányt keresve, kreativitását kibontva létrehozza a Wood Idea Projectet. Röpke pár hónap alatt felépítette saját brandjét, és ma már nemcsak Magyarországon, de Londonban is kaphatók egyedi alkotásai.

 • Melyik volt az első tárgy, ami kikerült a kezed közül?

Nem emlékszem, mi volt az első darab, ami elkészült, csak azt tudom, hogy hirtelen dömpingszerűen ömleni kezdtek az ötletek, alig győztem megvalósítani ezeket. Az ötleteket nem jegyzem le, és bosszant is, ha elfelejtem, mit gondoltam ki, milyen forma kerüljön például a megfestett zöld keretbe, miközben még az előző megvalósításán dolgozom.

 • Többnyire keretekbe ültetett kompozíciókat készítesz. Valóban képek ezek?

Nincs rá jobb szó. Keretbe foglalt gondolatok, én magam is képeknek hívom ezeket. Legtöbbször a keret is áttört, durva felületű fa, benne fémháló valamilyen betétmotívummal.

 • Milyen stílusú lakásban mutatnak szerinted a legjobban?

A minimalista, letisztult enteriőrökben érvényesülnek leginkább. Az egyszínű fal lesz a háttér az áttört felületek mögött. Hogy a kép kontrasztosan elüt vagy belesimul színeivel a háttérbe, ezt már a vásárlóra bízom.

 • Visszatérő motívumod a hal. Miért?

Mert népszerű. Mert szép. Mert ősi szimbólum. Mert a bőséget is jelképezi, és ha így van, legyen. Mert a legerősebben stilizálva is felismerhető. Ja, és a hal finom. 

 • Markáns, erőteljes stílusúak a munkáid, a férfias felületek mellett azonban feltűnnek nőies szimbólumok: halacska, szivecske…

Biztos a nagy, durva férfikülső mögött rejtőző értékek… A nyers, durván kidolgozott felületek, szögletes formák vonzanak. Alap a fa, a fém és az újrafelhasznált hétköznapi alapanyagok. Ami hulladéknak van ítélve, nekem esztétikai öröm. Egy lecsupaszított konzervdoboz a maga szép, nemes formájával, a fém csillogásával szerintem zseniális.

 • Van mögöttes filozófia abban, hogy újrahasznosított anyagokkal is dolgozol? Teszem azt: az ökológiai lábnyomodat szeretnéd ezzel csökkenteni…

Inkább azt mondanám, én észreveszem, újragondolom, amit más értéktelennek talál. Szeretek gyűjtögetni, félreteszek egy fa vagy fémdarabot. Lehet, hogy évekig nem nézek felé, mert még nem jött el az ideje, aztán egyszer csak új funkciót kap. 

 

 

 • Mi inspirál, mi ad ihletet?

Valamelyik nap a Templomdombon megláttam a földön heverni egy rozsdás vasszöget, ami olyan szépen, annyira jó irányban hajlott meg, hogy visszamentem érte. Igaz, közben beesteledett, és nem találtam meg, de a forma megmaradt a fejemben.

 • Honnan van benned a kreatív véna?

Apám a rézművességtől az asztalos munkákig, gravírozásig sok mindennel foglalkozik. A plexivel, az akrillal, a fémekkel is jó haverságban van. Legutóbb ő csinált festett-gravírozott betétlapokat „Az én kollekcióm” darabjaihoz.

 • A falra függeszthető képek mellett miket csinálsz még?

Mutatok pár fotót, ez vadonatúj, te látod elsőként… ez például ékszertartó…

 • Ezen a fotón a kereten, oldalt, az mi?

Az? Az csak a ripityom.

 • ???

Vagyis a díszítőelem. Majd lesznek olyan ékszertatóim is, amiben tükör lesz középen, de tervezem, hogy egy lámpasorozatot is elindítok…

 • Látom, megint jönnek az újabb ötletek… Hol lelhetőek fel a munkáid?

Most az online piac felé terjeszkedek, idehaza a meska.hu-n keresztül, Angliában a woodideaproject.uk instagram oldalról lehet a képeimet megnézni, megrendelni, és hamarosan elindul a projekt önálló weboldala is. Az online téren kívül szerintem fontos a fizikai jelenlét, a designpiacok, vásárok közege, ahol megérinthetőek ezek a tárgyak, mert a fotók bármilyen profik, nem adják vissza a részleteket, színeket, a felületek struktúráját.

 • Mi lesz, ha nagyon felfut ez a vállalkozás?

Arra gondolsz, hogy tömeggyártásba kezdek? Semmiképpen. Inkább kevesebb, de egyedi legyen. Minden tárgyam sorszámozott és rajta van a Wood Idea project logó. Már előfordult, hogy három egyforma képet készítettem, mert a megrendelő kívánsága ez volt, de magam nagyon nem ismételném. Minek? Van ötlet bőven.

/Széles Nóra/